Een sportverzekering voor ijshockey is absoluut nodig. Als trainer, sportschool of vereniging is het noodzakelijk om een goede verzekering voor sporters te hebben. In dit artikel vind je alles wat je moet weten als je ijshockey speelt, als je coach bent of als je een vereniging runt.
IJshockeykampioenschap Nederland finale 6 maart 2022
Voordat we de diepte induiken, wil ik de Nederlandse IJshockey Bond bedanken. Als specialist in sportverzekeringen mocht ik bij de finale zijn van het Nederlandse ijshockeykampioenschap op zondag 6 maart. Dat was leuk om te zien!
De finale werd gespeeld tussen UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen. Het was een enorm spannende wedstrijd, maar uiteindelijk won UltimAir Hijs Hokij de wedstrijd met 3-4. Ze zijn daarmee kampioen van 2022.
Sportverzekering voor ijshockey
Het was leuk om mijn kennis te verbreden over ijshockey, maar ik heb ook veel geleerd over de risicovolle aspecten van de sport.
Het zou mooi zijn als we in de toekomst deze sport een beter podium kunnen geven in de media, zodat het meer sponsoren kan aantrekken en er meer geld beschikbaar komt voor de sport.
Zo kan ijshockey in Nederland naar een nog hoger niveau worden getild, ook wat betreft verzekeringen en veiligheid. Ik zou enorm trots zijn als Everion daar een stuk aan bij zou kunnen dragen!
Is ijshockey een extreme sport?
Hoewel het er hard aan toegaat op het ijs, is ijshockey geen extreme sport. Bij extreme sporten moet je aan bergbeklimmen, bungee-jumping of basejumpen denken. Dat zijn gevaren waarbij je risico loopt op ernstig letsel of overlijden.
Nu is ijshockey zeker niet zonder risico’s. Er zijn aardig wat professionele ijshockeyspelers die blessures oplopen of zelfs overlijden tijdens wedstrijden en trainingen. IJshockey is nu eenmaal een zeer riskante sport met veel lichamelijk contact en bizarre ongevallen.
Zo liep de Russische ijshockeyer Vitaly Sitnikov een aantal jaar geleden een flinke snee aan zijn keel op door de schaats van zijn tegenspeler. Maar Sitnikov kwam er nog goed vanaf. Dat was helaas niet het geval bij de Amerikaanse Teddy Balkind eerder dit jaar. Balkind is overleden omdat hij de schaats van een andere speler in zijn nek kreeg.
Spelers kunnen geblesseerd raken door:
- de schaatsen,
- de hockeystick,
- de puck,
- een val op het ijs,
- borden en doelpalen die ‘in de weg staan’;
- of een botsing (bodycheck)/gevecht met andere spelers.
Waarom een sportverzekering voor ijshockey?
IJshockey is een fantastische sport. Het houdt je actief en fit, en teamsporten zijn bovendien enorm goed voor je mentale gezondheid. Toch loop je als ijshockeyspeler een behoorlijk groot risico op blessures.
Het vergt veel van je als speler: je moet snel zijn, sterk, behendig en je moet harde klappen kunnen opvangen.
Ondanks de beschermende kleding komen blessures bij ijshockey veel voor. De meest voorkomende blessures zijn:
- Letsels aan het hoofd. De meeste blessures gebeuren aan het hoofd. Denk aan hersenschuddingen, verwondingen aan de tong, wonden op het gezicht, neusfracturen en gebroken tanden.
- Letsels aan de schouder(s). Als je een instabiele schouder hebt (door bijvoorbeeld schade aan je ligament, pees of AC-gewricht), kun je vaak niet meer doorspelen. Een operatie is dan nodig.
- Gebroken sleutelbeenderen.
- Knieblessures (zowel verrekkingen als scheuren).
- Verrekte spieren.
Hoe kun je blessures bij ijshockey voorkomen?
Naast het hebben van een goede sportverzekering voor ijshockey kun je andere maatregelen nemen ten gunste van je veiligheid en gezondheid.
1. Zorg voor de juiste trainingsmethoden
Zoals bij veel contactsporten helpt het om kracht en conditie op te bouwen, zodat spelers veel voorkomende ijshockeyblessures voorkomen.
- Doe altijd een warming-up voordat je het ijs opgaat. Dit is een no-brainer, maar toch iets om niet te vergeten. Zo bereid je je lichaam voor op de snelle bewegingen die je moet maken.
- De warming-up moet zowel cardio-oefeningen als stretches bevatten. Strek vooral je onderrug, heupen en liezen voordat je begint met trainen. Loop ook een aantal rondjes hard om op te warmen.
- Draag de juiste beschermende kleding (helm, scheenbeschermers, enz.)
- Bouw kracht op in de sportschool met specifieke oefeningen voor ijshockeyers.
- En vergeet niet na de training of de wedstrijd te strekken. Het is belangrijk om actieve sporten (‘yang’) af te wisselen met rustige beweging (‘yin’). Tai Chi of yoga oefeningen zijn perfect om in balans te blijven en je lichaam te herstellen.
2. Zorg voor goed opgeleide scheidsrechters
Als de scheidsrechters en grensrechters bekwaam genoeg zijn om het spel te leiden, beperk je het risico dat spelers de regels overtreden. De spelregels zijn bedoeld om de veiligheid van de andere spelers te handhaven. Daarom verkleinen goed opgeleide scheids- en grensrechters de kans op blessures.
Ze kennen bijvoorbeeld straffen toe aan spelers, waardoor acties worden ontmoedigd die het risico verhogen. En de grensrechters breken gevechten tussen spelers op, wat erg belangrijk is voor de veiligheid.
Wat zijn de voordelen van een verzekering voor sporters?
Een sportverzekering voor ijshockey beschermt ijshockeyers, coaches, sportscholen en verenigingen op de volgende manieren:
- Voor verenigingen: een ijshockeyverzekering dekt de aansprakelijkheid die op een ijshockeyclub zou kunnen vallen als er ongelukken gebeuren.
- Voor coaches en trainers: een sportverzekering dekt de schade die trainers en coaches tijdens het sporten aan spelers of spullen kunnen toebrengen.
- Voor sportscholen: een sportongevallenverzekering dekt ongelukken die ijshockeyers kunnen oplopen.
Wat kost een sportverzekering voor ijshockey?
De kosten van een sportverzekering voor ijshockey, en voor alle andere ijssporten (waaronder sledgehockey), verschillen per individu of vereniging. Everion heeft afspraken met sportverzekeraars die speciaal op ijssporten zijn gericht.
Maar omdat deze ijssporten niet allemaal onder hetzelfde risico vallen, moet er per geval worden beoordeeld wat de risico’s, premies, voorwaarden en kosten zijn.
- Coach je ijshockeyers of geef je les in ijshockey als ZZP’er? Ga dan naar onze pagina met verzekeringen voor ijshockey en kies voor de module Trainer.
- Voor ijshockeyclubs en verenigingen is er de module Vereniging.
- En voor sportscholen is er de module Sportschool.
Bekijk nu wat voor jou van toepassing is en stel je eigen sportverzekering voor ijshockey samen.
Vragen? Stuur ons een bericht of bel met een van onze medewerkers.